22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Прикрито строителство на пътища за 2,6 млрд. лева отива на прокурор

Прикрито строителство за 2,6 милиарда лева, възложено без обществени поръчки, без одобрени инвестиционни проекти, без надзор, актове, протоколи и гаранция установи работната група на министерствата на финансите и на регионалното развитие и благоустройството при проверка на договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ за текущ ремонт и поддръжка (ТРП) за периода 2018 – 2021 година. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на пресконференция.

Той обясни, че по ТРП не могат да се възлагат строителни дейности, а само ремонтни, тъй като не изискват надзор, не минават през комисия за приемане и разрешаване на ползването и не се дават никакви гаранции. Тези дейности са възложени в нарушение на три закона: Закона за обществените поръчки, Закона за устройство на територията и Закона за пътищата, подчерта заместник-министърът на финансите Андрей Цеков.

„Цените в заданията и количествените сметки са абсолютна фантастика. Всичко е нагласено така, че да бъдат удовлетворени определени интереси. Едни и същи ремонти в отделни части на България са изпълнявани за драматично различни средства. Някои практики са меко казано скандални – завишавани са максималните единични цени и разходните норми. В анализите няма количествена сметка, няма единични цени, написана е само една обща сума в проектите. Друга порочна практика е договорите за проектирането да се сключват след тези за строителството“, заяви вицепремиерът Василев.

За нарушенията ще бъдат сезирани компетентните органи: ДНСК, която да извърши реални проверки на място за качеството на извършеното строителство, и АДФИ – за осъществяване на последващ контрол. Всички договори и възлагания ще бъдат предадени на прокуратурата. Целта е привличане към наказателна и административно наказателна отговорност на длъжностните лица, отговорни за възлагането и изпълнението на допълнителните и извънредни задания.

Заместник-министър Цеков поясни, че, за да се разплатят тези дейности, ДНСК – трябва да установи, че изпълнените обекти отговарят на изискванията, заложени в законодателството. А ако не отговарят на изискванията може да се наложи те да бъдат премахнати като опасни. „Нужна е специална нормативна уредба за търпимост на изпълнените незаконни строежи, след проверка на качеството, възстановяване на строителни книжа, изпитания и въвеждане в експлоатация. Аз винаги съм искал да бъдат проверени договорите преди да бъдат изплатени”, заяви Асен Василев.

“Научих от медиите, че Междуведомствената група, създадена с моето име и на министъра на финансите, излезе със скандален доклад, че имало договори за незаконни строежи, които аз и МРРБ сме настоявали да се платят веднага”, коментира министърът в оставка Гроздан Караджов. “Не съм отричал, че има незаконни договори за 2,4 млрд. лева по смисъла а Закона за устройството на територията, съобщавал съм го и в медиите и в пленарна зала. Точно затова настоявах Народното събрание да се произнесе по тях, уточни той.

Скандалът с парите за ремонт на пътища  избухна миналата седмица и стана причина за раздор в управляващата коалиция и подаване на оставки на министрите от квотата на ИТН, включително и на Караджов!

 

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини