Сандов: Кметът на Царево използва местните рибари за протести

„Не съм прибрал в джоба си цял залив, да го пазя за себе си“, заяви министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов по Нова нюз.

Повод за коментара са протестите на местни рибари (подкрепяни от скандалния кмет на Царево Георги Лапчев) срещу решението на МОСВ да обяви част от акваторията на залива за защитена зона и да въведе ограничения за влизане на моторни и ветроходни лодки. Ограниченията са по настояване на сдружение „Да запазим Корал“, което се учреди заради опитите за застрояване на залива.

„Местните рибари често ги ползват за протестни действия. Те трябва да  разберат, че е в техен интерес да има защитени акватории. Там се възпроизвеждат рибните популации и ще има повече риба”, коментира още Сандов. Той уточни, че плажът не попада в защитената зона.

Непрекъснато установяваме всякакви нарушения при строителство в община Царево, където се разпореждат със земята като местни феодали, коментира още Сандов.

Ако не вземем мерки по зелената сделка, до няколко години ще се превърнем в пустиня с покачване на температурите с по 2-3 градуса всяка година, каза той. Подобни климатични промени вече се наблюдавали в Северна Добруджа и Румъния.

Той обяви, че ЕС е предвидил 59 млрд. евро за уязвимите домакинства за преминаване през зеления преход, а той наистина ще се случи, когато след 2035 г. спре регистрирането на всички коли, които не са електрически. Решение за извеждане на автомобилите с бензин и дизел от европейския пазар след 2035 г. взе ЕС в края на миналия месец.

Четете още

Избор на редактора