Миньори и енергетици блокираха центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ „Подкрепа“, се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет, съобщи БНР.

Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години.

На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко автобуса да пристигнат в София. Те очакват Народното събрание да гласува отлагането на либерализацията поне до 2029 година.

Движението в района на „Ларгото“, както и по булевардите „Цар Освободител“ и „Дондуков“ – от ул. „Г. С. Раковски“ е спряно.

„Марица – изток“ си отива. За какво протестираме? Не виждате ли? За работа, за какво да протестираме? За работа, за хляб. Ние сме тук, за да си запазим работните места и поминъка. Работя в ТЕЦ „Бобов дол“. Ако спрат въгледобива, ще спрат и ТЕЦ-овете. Не знам къде ще ходим, нямаме решение. За това сме тук. Първите 160 човека вече са уволнени в „Марица – изток“. В Бобов дол също започват съкращения. И ние сме загрижени за тях, и за себе си, разбира се“, коментираха протестиращи.

Междувременно парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушени терени на находище „Източно маришки въглищен басейн”. Решението беше прието със 168 гласа „за“, 2 „против“ и 38 „въздържал се“.

По време на дебата в пленарната зала присъстваха представители на протестиращите миньори и енергетици, което от „Продължаваме промяната-Демократична България“ определиха като „прецедент“ и „организиран фарс“.

Четете още

Избор на редактора