Миньори и енергетици на протест, блокират пътища

Протестиращи миньори и енергетици блокираха главни пътни артерии в област Стара Загора. Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода Хаин боаз в района на село Гурково. Протестиращите блокираха и главния път между Стара Загора и Хасково, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.

Енергетиците настояват за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

При гражданското неподчинение на прохода „Република“ се стигна до напрежение между протестиращи и шофьори.

Припомняме, че вчера миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред сградата на Културния център в Раднево, където трябваше да се проведе извънредната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В сряда беше предвидено гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони, но беше отложено заради възникналото напрежение. Вчера заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше в Раднево, но синдикати, миньори и енергетици отказаха да го изслушат.

Четете още

Избор на редактора