Мистерия с дневниците на убийците от Прага и Брянск

Предполагаемите „дневници“ в социалната мрежа Telegram на убийците Дейвид К. от Факултета по изкуствата на Карловия университет в Прага и руската студентка Алина, която уби в началото на декември в Брянск, разкриват някои прилики, съобщава idnes.cz.

При по начина, по който се използват руски изрази, които будят основателно съмнение, че са написани от едно и също лице. И че това е някой съвсем друг, просто не един от извършителите на тези деяния.

Например и двамата автори са написали грешно думата „сякаш“ и са използвали глагола „да правя“ по различен начин от обикновено и във връзка със съществително, обозначаващо убийство. Това показа анализът на дадените руски текстове.

Текстовете бяха анализирани от Руската агенция за независими разследвания. Съдържанието на каналите на двамата стрелци става публично достояние едва след смъртта им, а единият текст впоследствие е манипулиран.

Първите публикации на Дейвид К. са изненадващо популярни за новодошъл в Telegram. Твърди се, че всяка е била прочетена от 50 000 души.

Докато акаунтът на Дейвид К. пише, че „всички го мразеха, мразят го и ще продължат да го мразят“, Алина публикува, че „всички абсолютно я мразят“.

Агенцията намира сходство и в други послания. Например и двамата стрелци съобщават за желание да се самоубият. „В момента гледам пистолета на баща ми и искам да се застрелям“, пише рускинята. „Пия чай и искам да се застрелям“, пише Дейвид К.

И двата „дневника“ съдържат препратки към други убийци. Пражкият студент е вдъхновен от Алина, тя споменава в поста си, че е харесала идеята от казанския убиец от 1999 г.

Освен това и двамата извършители са използвали подобна глаголна конструкция с глагола „да направя“, за да опишат стрелбата, а именно „да направя стрелбата“. Думата „сякаш“ има абсолютно същата правописна грешка – с тире. Според Радио Свобода тази грешка изключва текстът да е създаден с машинен превод.

Бащата на 14-годишното момиче твърди, че текстът в канала й трябва да е написан от друг. Той посочи, че в него има нецензурни думи, които дъщерята не е използвала.

Оспорва се и авторството на постовете на Дейвид К. Очевидно те показват такива познания по руски, които той едва ли притежава. Освен това поне една публикация в канала беше внезапно редактирана след смъртта на стрелеца, а самият канал първо стана частен и по-късно изтрит. Навярно това са фалшификати, създадени от трета страна, предполагат разследващите в Прага.

Четете още

Избор на редактора