Митинг за жертвите на Възродителния процес в Могиляне

ДПС ще бъде гарант никога повече в България да не се върне тоталитарния режим и да се повторят събитията от преди 39 години. Това заяви председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на многохиляден митинг край кирковското село Могиляне.

Там беше отбелязана годишнината от протестите на българските турци срещу смяната на имената им. Пеевски се извини за нарушената връзка между партията и избирателите в последните десет години и пое ангажимента да поправи това.

Възпоменателният митинг се състоя край паметника на 17-месечната Тюркян, загинала по време на така наречения „възродителен процес“.

Делян Пеевски обясни, че по темата за случилото се преди 39 години още трябва да се работи, щом днес хората продължават да търсят наказания.

Той уточни, че промените в Конституцията са една от стъпките да не се върнат онези времена:

„Ще се борим никога повече това да не се случи в България, защото благодарение на вас дойде демокрацията и винаги ще ви бъдем благодарни“.

След като се извини за нарушената връзка между ДПС и избирателите, Делян Пеевски каза, че партията трябва да се върне при хората:

„За да почнем да правим реални неща, които да виждате всеки ден, а не само да ви призоваваме да ни подкрепяте когато дойдат избори. Ще бъдем до вас, за което си давам думата“.

Събралите се на митинга посрещнаха с аплодисменти председателя на Парламентарната група на ДПС и прекъсваха с ръкопляскане краткото му изявление.

Някои от тях казаха, че очакват Пеевски да поеме партията и не виждат нищо лошо във факта, че той е българин:

„Ние сме партия, която обединява всички етноси и това го доказваме с това. Ние отдавна сме се отворили към етнически българи. Ние сме български граждани. Това е доказателство за демократичността на „Движението за права и свободи“.

Митингът край Могиляне е последният от поредицата прояви, с който ДПС отбеляза годишнината в област Кърджали.

Четете още

Избор на редактора