Митрофанова в атака, намеква за завръщане на „Газпром“

Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от „Газпром“. Това заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ посланичката на Русия Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с „Газпром“, който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от „Газпром“, доставките ще бъдат възобновени“, заявява Митрофанова.

Неочакваната й изява подозрително съвпада по време с окончателното пропадане на опитите за нов кабинет в този парламент. Както и с откровеното обвинение на президента Радев, че правителството е оставило „енергениката в колапс“. Както и с плъзването на президентски съветници по българските медии, които съвсем ясно заявяват, че България трябва да целуне ръка на „Газпром“ и да помоли за прошка. А „Газпром“ щял да поднови доставките на газ, които сам спря в грубо нарушение на договора със страната ни.

Митрофанова бе позачезнала от вниманието на медиите след заплахите за прекъсване на дипломатически отношения и ултиматума за затваряне на руското посолство в София. Днес обаче ситуацията е различна и е точно по вкуса на руските явни и тайни служби – тези дни Радев ще назначи служебно правителство от свои хора и дори липсата на 70-те „дипломати“ от руското посолство няма да попречи на новите идеи за сближаване с Кремъл.

Четете още

Избор на редактора