Митрофанова: Русия е зашита в генетичния код на българите

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова отправи поздравление по случай  Деня на Освобождението на България от османско иго. Обръщението ѝ е публикувано в страницата на Руското посолство във Facebook.

„Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава“, припомни тя.

По думите ѝ, „опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново прави отчаяни опити за съпротива.

„Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта ѝ най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ“, каза още тя.

Митрофанова подчерта, че макар в момента двете държави да не преминават през далеч най-добрия етап на отношенията си и в известен смисъл са от различните страни на барикадите, е сигурна, че „за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен“

„Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсват и смисъл, и благородство, и доблест. Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество“, призова посланикът.

Още по темата

Избор на редактора