Мит е, че жените губят интерес към секса с възрастта

Мит е, че жените губят интерес към секса, когато навлязат в средната възраст и след това, сочи изследване сред 3200 жени в продължение на около 15 години.

„Около една четвърт от жените оценяват секса като много важен, независимо от своята възраст“, казва д-р Холи Томас, водещ автор на изследване на годишната среща на Северноамериканското общество по менопауза, съобщава CNN.

„Ако жените са в състояние да говорят с партньора си и да се уверят, че правят секс, който е удовлетворяващ и приятен за тях, тогава е по-вероятно да го оценят като много важен, когато остареят“, каза тя.

Според предишни изследвания жените са склонни да губят интерес към секса с възрастта. Но практикуващите женско здравеопазване казват, че това не съвпада с реалността, която виждат. „Според някои от предишните проучвания всички жени губят интерес към секса, когато остареят – казва Томас. – Това не е историята, която чувам от всичките си пациенти.“ Изследването използва различен тип анализ, който позволява на изследователите да следват траекторията на желанието на жената във времето. Проучването, известно като SWAN или Изследване на здравето на жените, е открило три различни пътя в чувствата на жените за важността на секса.

Около една четвърт (28%) следват традиционното мислене по темата: те ценят секса по-малко през средната възраст. Други обаче казват точно обратното. Около 27% от тях споделят, че сексът остава изключително важен през 40-те, 50-те и 60-те години – изненадващо противоречие с убеждението, че всички жени губят интерес към секса с напредване на възрастта.

Изследването сочи още, че жените, които високо ценят секса, споделят следните характеристики: те са по-високо образовани, по-малко депресирани и са изпитвали по-добро сексуално удовлетворение, преди да навлязат в средната възраст.

„Жените, които са имали по-удовлетворяващ секс, когато са били на 40 години, са по-склонни да продължат да ценят секса високо, когато остареят“, каза Томас.

Може да има и социално-икономически фактори, добавя тя. Например по-високообразованите жени може да имат по-високи доходи и да се чувстват по-стабилни в живота си с по-малко стрес.

„Следователно те имат повече пространство, за да направят секса приоритет, защото не се тревожат за други неща“, казва Томас.

Четете още

Избор на редактора