4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Мицкоски убеждава племенника на поета, че Вапцаров е македонец

Лидерът на македонската опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски мина всякакви граници, след като се изгаври с паметта на поета Вапцаров в очите на неговия племенник Никола Борисов Вапцаров.

Двамата се срещнаха при откриването на Македонския клуб в Благоевград, носещ името на великия български поет. За събитието у нас пристигна Мицкоски.

Оказа се, че никой от Скопие не се е сетил да покани наследниците на Никола Вапцаров. Нещо повече – те не са били попитани дали разрешават името му да бъде използвано от комшиите.

Екип на бТВ заведе племенника на Вапцаров на откриването на клуба. Но Мицкоски го посрещна брутално с думите „да си учим ние нашата история, вие вашата“.

Никола Борисов Вапцаров заяви, че няма нищо против македонците да използват това име за техния клуб. Стига, разбира се, да не изкривяват факта, че всички негови роднини, както и самият Никола Вапцаров, се чувстват българи.

„Тук искам да ви подаря книгата за процеса срещу Никола Вапцаров и тук всичко е дадено и си е записано. Особено на последната страница си е написано. Това е ръкопис на Никола Вапцаров. Пише какъв е, що е, саморъчно“, каза племенникът на Вапцаров.

Мицкоски обаче му отговори, че поетът не е българин.

„В македонската история пише, че е македонец. Вие четете и учете вашата история, а ние ще четем и ще учим нашата история. Защото и аз ще ви дам и снимка, и ръкопис от Никола Вапцаров“, заяви лидерът на македонската опозиция.

Клубът е нает от частна организация, която декларира себе си като такава и се бори за правата на угнетените. На събитието пристигнаха всички македонски телевизии, които предаваха на живо през целия ден, както и всички български телевизии.

От република Северна Македония пристигнаха около стотина граждани, които тръгнаха на шествие по улиците на Благоевград. Никой не ги замерваше с камъни.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини