Мишел Йео и още 18 с Медал на свободата от Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън връчи американския „Медал на свободата“ на политици, активисти, спортисти и актьори на церемония във Вашингтон, състояла се късно снощи, предадоха световните агенции. Общо с престижното отличие получиха 19 видни личности, сред които големи имена от Демократическата партия.

„Медалът на свободата“ се връчва всяка година на личности, допринесли по един изключителен начин за просперитета, ценностите или сигурността на САЩ, или за мира по света, уточнява БТА.

След отличените тази година бяха Ал Гор, вицепрезидентът на Бил Клинтън и активист по климатичната кауза, както и неуспял кандидат за президент по време на изборите през 2020 г., на които победи Джордж Буш-младши. Този вот Байдън припомни именно на церемонията снощи, като каза, че демокрацията е приела тогава резултата от това много оспорвано гласуване, като го е направила в името на единството и доверието в американските институции. Това беше препратка към Доналд Тръмп, който така й не признат публично резултатите от изборите през 2020 г., спечелени от Байдън.

Сред отличените беше и  бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Тя беше начело на долната камара на Конгреса и на 6 януари 2021 г., когато симпатизанти на Тръмп атакуваха сградата. Байдън припомни снощи и това по време на церемонията  и заяви, че тогава Пелоси е съумяла да защити демокрацията.

Сред наградените беше и Джон Кери, ветеран от войната във Виентнам, който също се кандидатира за президент от Демократическата партия, но не успя срещу Джордж Буш-младши през 2004 г. След това Кери беше държавен секретар по времето на Барак Обама, а накрая беше и емисар по климатичните въпроси.

Байдън награди с медала и бизнесмена Майкъл Блумбърг, който е бивш кмет на Ню Йорк. По това време той беше републиканец. През 2020 г. Блумбърг се кандидатира обаче за президент от Демократическата партия, след което се отказа и подкрепи финансово кампанията на Байдън.

Награден посмъртно беше Медгар Евърс, убит през 1963 г. в Мисисипи от бял супремасист. Името на Евърс завинаги се свързва с битката за право на вот или за достъп до университетите за афроамериканците. Отличена беше и 97-годишната Опал Лий, положила усилия краят на робството да бъде отбелязван като федерален празник на 19 юни.

Посмъртно беше награден и Джим Торп, първи представител на американско индианско племе, който е спечели олимпийски медали. Той е бил специалист по петобоя, по десетобоя, по американския футбол, по бейзбола и по баскетбола.

Плувкинята Кейти Лидецки, която има много медали от олимпийски игри и от световни шампионати и която е на 27 години също получи медала. Сред отличените беше и актрисата Мишел Йео, получила „Оскар“ миналата година за ролята си във филма „Всичко навсякъде наведнъж“.

Четете още

Избор на редактора