Молдова: 10 г. затвор за банкер за измама за $1 млн.

Молдовски съд вкара в затвора банкер за 10 години във връзка с „измамата на века“ в бившата съветска държава, при която 1 млрд. долара са били изтеглени от банковата система и изнесени от страната, предаде Ройтерс.

Прокурорът за борба с корупцията в страната обяви присъдата на Виорел Бирка, произнесена във връзка с обвинения в масова измама и „действие в интерес на престъпна група“.

Журналистите не бяха предварително информирани за произнасянето на присъдата и не присъстваха на заседанието. Бирка, за разлика от други фигури по делото, е останал в Молдова, въпреки че не е известно дали е бил в съда.

Прокурорите твърдят, че Бирка е организирал няколко превода в чужбина на обща стойност 100 млн. долара, докато е изпълнявал длъжността председател на управителния съвет на Banca de Economii. Той отрича всички обвиненията срещу него.

Срещу Бирка е заведено и гражданско дело.

Миналата година молдовски съд осъди бизнес магната Илан Шор на 15 години затвор задочно по случая –  сумата възлиза на 12 % от брутния вътрешен продукт на Молдова  по онова време, припомня Ройтерс.

От изгнание в Израел Шор организира опозиционни митинги срещу проевропейската администрация на президента Мая Санду, уточнява БТА.

Впоследствие Конституционният съд на Молдова обяви за незаконна политическа партия, носеща неговото име.

Четете още

Избор на редактора