Москва ни отряза от ремонт на руски хеликоптери

„Русия прекрати действието на сертификатите на три авиоремонтни предприятия, две от които в България и едно в Чехия“, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Става дума за българските „Терем – Летец“ и „Авионамс“ и за чешкото „Лом Прага“.

„Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават доставки на военна техника за Киев, а също така планират да я ремонтират в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна реши да прекрати действието на сертификатите, издадени на трите задгранични дружества“, посочва Захарова. По думите й така ще се прекъсне предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери „Ми“, абонаментното им обслужване и доставки на резервни части.

„Това, което стана с газа, сега се случва с лицензите за хеликоптерите” коментира министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред БТА. „Не е изненада, предупреждавал съм като експерт по този въпрос още през 2017 г.” заяви той. Заков препоръча на фирмите да преустроят работата си така, че да не използват тези лицензи.

Четете още

Избор на редактора