22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Москва ни отряза от ремонт на руски хеликоптери

“Русия прекрати действието на сертификатите на три авиоремонтни предприятия, две от които в България и едно в Чехия”, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Става дума за българските “Терем – Летец” и “Авионамс” и за чешкото “Лом Прага”.

“Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават доставки на военна техника за Киев, а също така планират да я ремонтират в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна реши да прекрати действието на сертификатите, издадени на трите задгранични дружества”, посочва Захарова. По думите й така ще се прекъсне предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери “Ми”, абонаментното им обслужване и доставки на резервни части.

„Това, което стана с газа, сега се случва с лицензите за хеликоптерите” коментира министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред БТА. „Не е изненада, предупреждавал съм като експерт по този въпрос още през 2017 г.” заяви той. Заков препоръча на фирмите да преустроят работата си така, че да не използват тези лицензи.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини