Москва разпореди задочен арест за Христо Грозев

Задочен арест за българския журналист от групата на разследващите репортери Bellingcat Христо Грозев поискаха от следствието в Русия. Той е обвинен по дело за незаконно преминаване на границата на Руската федерация. Прокуратурата се обърна към Лефертовския съд на Москва, съобщи ТАСС, цитиран от БГНЕС.

„В съда постъпиха материали за Христо Грозев, те ще бъдат разгледани в скоро време”, каза източник от съда.

Максималната присъда по обвинението за незаконно преминаване на държавната граница на Русия е до две години лишаване от свобода. През декември 2022 г. Христо Грозев бе обявен от Русия за федерално издирване.

Срещу Грозев е образувано наказателно дело за „разпространяване на фалшиви новини за руската армия“. Това обвинение бе добавено в руското законодателство, прието след като Москва изпрати войски в Украйна през февруари миналата година.

През юли 2022 г. руската разузнавателна служба ФСБ заяви, че Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет. Журналистът отрича да е замесен.

Москва заклейми Bellingcat като „нежелана“ организация, заявявайки, че тя представлява заплаха за сигурността на страната. Миналата година Bellingcat беше обявена за „чуждестранен агент“ в Русия.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Bellingcat до голяма степен се съсредоточи върху използването на материали с отворен източник и социални медии, за да документира предполагаеми руски военни престъпления.

Четете още

Избор на редактора