Мръсният въздух убива 11 000 души годишно

В България замърсяването на въздуха се нарежда на седмо място сред рисковите фактори за преждевременна смъртност с около 11 000 смъртни случая годишно (9000 от тях поради фини прахови частици с размер <2.5 микрометра в аеродинамичен диаметър), което означава, че между 15 и 20% от смъртните случаи поради най-честите хронични незаразни болести (сърдечносъдови, метаболитни и дихателни) у нас се свързват със замърсяването на въздуха. Това съобщи доц. д-р Ангел Джамбов при представянето на доклада „Превенция на заболяванията, свързани със замърсяването на въздуха в България – роля на научните данни“ по време на пресконференция днес.

По думите му най-много за замърсяването и смъртните случаи у нас допринася комунално-битовото отопление, следвано от производството на енергия от топлоелектрически централи, разнасяния от вятъра прах, както и селското стопанство. Възрастните хора и онези с придружаващи заболявания, децата, бременните жени, домакинствата и общностите с по-ниски доходи и хората с други съществуващи рискови фактори са най-уязвими към здравните последици от замърсяването на въздуха, категоричен беше доц. Джамбов.

Той подчерта, че продължителното излагане на замърсен въздух допринася не само за повишена смъртност сред населението, но и за намаляване на качеството на живот и трудоспособност. Над 7% от общия брой години на живот с увреждания в страната ни се дължат на заболявания, свързани със замърсяването на въздуха, което ни нарежда на първо място в Европейския съюз, допълни още доц. Джамбов.

Четете още

Избор на редактора