22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

МФ: Кабинетът „Борисов“ е виновен за орязаните пари от Европа

Правителството на Бойко Борисов е в дъното на орязването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от Министерството на финансите.

Реакцията на МФ е в отговор на лидера на ГЕРБ, който обвини управляващите.

Според Министерство на финансите намалението на безвъзмездните средства с близо 580 милиона евро е заради правната рамка, подписана от кабинета “Борисов” 30 % от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетени икономически растеж през 2021-ва.

Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията, и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка, към тях бяха пренасочени средства между държавите членки.

Преизчислението засяга всички страни членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него, допълват от МФ.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна, пише още в съобщението.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини