Мъж пусна мишки в „Макдоналдс“. Протестира срещу Израел

Британската полиция съобщи, че мъж е влязъл в заведение на „Макдоналдс“ в Централна Англия и е оставил на пода десетки живи гризачи, боядисани в цветовете на палестинския флаг, предаде Ройтерс. По случая е започнало разследване.

Антисемитските прояви във Великобритания се увеличиха след бомбардировките на Израел срещу Газа, последвани от сухопътна офанзива, в отговор на атаката на палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври. Съобщава се за насилие, вербална агресия и нападения срещу имущество, както в Обединеното кралство, така и по целия свят.

На видеозапис в социалните мрежи се вижда как мъж с увит палестински флаг около главата си влиза в „Макдоналдс“ в Бирмингам с кутия с гризачи, някои от които боядисани в зелено и червено, а след това оставя животните на пода пред уплашените клиенти. След това той извиква „Майната му на Израел“.

„Разследваме случая, след като вчера около 17:30 ч. в ресторант в квартал Нечелс бяха хвърлени живи гризачи“, каза полицията в „Екс“ (бившия „Туитър“). „Разбираме тревогата, която това е предизвикало, и не е приемливо при никакви обстоятелства“. Полицията заяви, че случаят се разглежда като нарушение на обществения ред. „Запознати сме със случилото се снощи в ресторанта ни“, каза в изявление „Макдоналдс Великобритания“.

Преди две седмици „Макдоналдс Израел“ заяви, че е раздал хиляди безплатни порции на израелски военни, което накара франчайзите на американския гигант в някои мюсюлмански държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Турция да се разграничат от израелския франчайз. Бяха организирани големи демонстрации в Лондон и на други места в подкрепа на палестинците с призиви за спиране на огъня в Газа и за прекратяване на обсадата на анклава.

Четете още

Избор на редактора