Мъж ще прекара 15 дни в стъклена клетка пред НДК

Утре, 30 април, в парка пред НДК стартира невиждан до момента в световен мащаб социален експеримент с участието на българския ултрамаратонец Краси Георгиев.

Той ще бъде самоизолиран в период от 15 дни в т.нар. „Стъклена клетка“ – напълно прозрачен контейнер. От 30 април до 14 май Краси няма да напуска „Стъклената клетка“, която ще е оборудвана единствено с пътека за тичане и легло.

По този начин ще се постави в пълна социална изолация, но ще бъде пред погледа на цялото общество. Освен на живо в парк НДК, той ще може да бъде наблюдаван онлайн, като само веднъж на денонощие, за половин час ще влиза в контакт с аудиторията за сесия с въпроси, отговори и поставяне на допълнителни предизвикателства към него.

Екип от водещи специалисти ще следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца. С помощта на техния анализ чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване.

Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел ще бъде проведена благотворителна кампания за набиране на средства.

Събитието се реализира с подкрепата на Столична община и си поставя за цел да стимулира обществото и младите хора към по-устойчив начин на живот, към физическа активност, връзка с природата и ограничаване на социалната изолация.

Краси Георгиев е ултрамаратонец със световна популярност. Освен това е известен като треньор, мотивационен лектор, диетолог.

Човекът, успял преди повече от 15 години да промени драстично живота си чрез спорт и хранене. Инициатор и участник е в множество благотворителни каузи и предизвикателства.

Сред неговите спортни постижения са: Успешен финал в най-тежкия в света ултрамаратон – „Badwater“, в Долината на смъртта, САЩ, с трасе с дължина 216 км; Участие в ултрамаратона през Северния полярен кръг Frostskad.

Успешно реализирани над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км) от Арктика до Камбоджа; Участие в легендарния „Маратон на пясъците“ (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона „Бразил 135+“ (257 км в джунглата);

Персонален рекорд -Ултрамаратон по Коридор 8 – пробягани 1200 км за 15 дни през три държави;Теглене на пикап 27,5 часа, бягане на пътека 36 часа, в името на благотворителна кауза.

Четете още

Избор на редактора