Мъск имплантира първия си мозъчен чип на човек

Технологичният милиардер Илон Мъск казва, че неговата компания Neuralink успешно е имплантирала един от своите безжични мозъчни чипове в човек за първи път, съобщи BBC.

Първоначалните резултати откриват обещаващи невронни пикове или нервни импулси и пациентът се възстановява добре, каза той.

Целта на компанията е да свърже човешкия мозък с компютрите и казва, че иска да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

Редица конкурентни компании вече са имплантирали подобни устройства.

Компанията на г-н Мъск получи разрешение да тества чипа върху хора от FDA през май, критичен крайъгълен камък след предишни борби за получаване на одобрение.

Това даде зелена светлина за началото на шестгодишното проучване, по време на което робот се използва за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира „намерението за движение“, според Neuralink.

Компанията казва, че тези нишки позволяват на нейния експериментален имплант – захранван от батерия, която може да се зарежда безжично – да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.

Публикувайки в X, социалната медийна платформа, която притежава, която преди беше известна като Twitter, г-н Мъск каза, че първият продукт на Neuralink ще се казва Telepathy .

Телепатията, каза той, би позволила „контрол на вашия телефон или компютър, а чрез тях почти всяко устройство, само чрез мислене“.

„Първоначалните потребители ще бъдат тези, които са загубили използването на крайниците си“, продължи той.

Въпреки че участието на Мъск повишава репутацията на Neuralink, той се изправя срещу съперници, някои от които имат опит отпреди две десетилетия. Базираната в Юта Blackrock Neurotech имплантира първия си от многото интерфейси мозък-компютър през 2004 г.

Precision Neuroscience, създадена от съосновател на Neuralink, също има за цел да помогне на хора с парализа. И неговият имплант прилича на много тънко парче лента, което се намира на повърхността на мозъка и може да бъде имплантирано чрез „черепен микропрорез“, което според него е много по-проста процедура.

Съществуващите устройства също са генерирали резултати. В две отделни скорошни научни изследвания в САЩ имплантите са използвани за наблюдение на мозъчната активност, когато човек се опитва да говори, което след това може да бъде декодирано, за да му помогне да общува.

Четете още

Избор на редактора