Мъск счупи рекорд за най-голяма загуба на лично богатство

Илон Мъск счупи световния рекорд за най-голяма загуба на лично богатство в историята, съобщава BBC.

От ноември 2021 г. до декември 2022 г. той е загубил около 165 милиарда долара, съобщиха от Световните рекорди на Гинес в блог на уебсайта си.

Цифрите се основават на данни от издателя Forbes, но от Гинес казват, че други източници предполагат, че загубите на Мъск може да са и по-големи.

Това е последствие от спад в стойността на акциите на фирмата за електрически автомобили Tesla на Мъск, след като той купи Twitter миналата година.

Неговото поглъщане на компанията за социални медии за 44 милиарда долара предизвика опасения сред инвеститорите, че Мъск вече не обръща достатъчно внимание на Tesla.

Загубите на Мъск от ноември 2021 г. надхвърлят предишния рекорд от 58,6 милиарда долара, понесен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 г.

Очакваната загуба се основава на неговите акции, които биха могли да възвърнат стойността си, което означава, че богатството на Мъск ще се увеличи отново.

През декември шефът на Tesla загуби позицията си на най-богатия човек в света от Бернар Арно, главен изпълнителен директор на френската компания за луксозни стоки LVMH, която притежава модния лейбъл Louis Vuitton.

Стойността на акциите на Tesla падна с около 65% през 2022 г. Фирмата достави само 1,3 милиона автомобила през годината, което не отговаря на очакванията на Wall Street.

Много инвеститори в Tesla смятат, че Мъск трябва да се съсредоточи върху компанията за електрически превозни средства, тъй като тя е изправена пред спадащо търсене на фона на опасения от рецесия, нарастваща конкуренция и производствени предизвикателства, свързани с Covid.

Състоянието на Мъск сега е около 178 милиарда долара, според Forbes, докато стойността на Бернар Арно се оценява на 188 милиарда долара.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора