Мюсюлманите празнуват Шекер Байрям

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрям днес, празникът слага край на едномесечните пости. Нарича се още Шекер Байрам.

След сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелстват им своето уважение, като им целуват ръка, искат прошка и се помиряват.

На Рамазан Байрам традиционно на трапезата се поднасят много различни сладкиши – бонбони, баклава, халва, локум, кадаиф и др.

Нека в този ден отворим сърцата си за светлината на празника, който ни учи да се събираме, а не да се разделяме, написа Делян Пеевски.

В приветствието си президентът Румен Радев изразява надежда стремежът към духовно възвисяване, смирение и опрощение да намира нови сили по пътя на човеколюбието и съхранението на морала.

Байрамът сплотява хората независимо от различията по религиозен или етнически принцип. Времето, в което живеем, изисква да бъдем по-сплотени и по-щедри, да се отзоваваме на повика на всеки, който има нужда от помощ и да бъдем съпричастни към проблемите на всеки. Уважението към по-възрастните и най-вече уважението към родителите е най-важното духовно дело, което никой не бива да забравя. В тези дни молитвата към Всевишния за страдащите по света и за запазване на родината ни от бедствия е задължение на всеки. Това е най-малкото, което всеки може и е длъжен да направи, написа във Фейсбук служебниятпремиер Димитър Главчев.

Четете още

Избор на редактора