Навалная: С Путин може да се борите като с ОПГ

С Путин не можете да се борите като с политическа сила, а като с организирана престъпна група. Това каза съпругата на покойния руски опозиционер Алексей Навални Юлия пред Европейския парламент в Страсбург идва 12 дни, след като съпругът ѝ той почина внезапно в руска наказателна колония на 47-годишна възраст:

„Не можете да навредите на Путин с още една резолюция или още един санкционен пакет. С тях няма да е по-различно от предишните. Не можете да го победите, като гледате на него като човек на принципите, който има морал и спазва правила. Вие си нямате работа с политик, а с кърваво чудовище. Путин е лидер на организирана престъпна група“.

Тя подчерта, че в борбата си срещу него, Алексей винаги е бил иновативен. Това трябва да направи и ЕС, както и да престане да бъде скучен, подчерта тя:

„Вие, както и всички ние, трябва да се борим с мафия. Политическата иновация е в това да се използват методи, които се прилагат в борбата с организираната престъпност, а не с политическите конкуренти.  Не дипломатически ноти, а разследване на финансовите машинации. Не изявления за загриженост, а издирване на съучастниците във вашите страни, прикритите юристи и финансисти, които помагат на Путин и приятелите му да крият пари“.

„В тази борба имате надеждни съюзници – десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което носи той. Не трябва да ги преследвате, а да работите с тях и с нас“, каза още Юлия Навалная. Речта ѝ бе прекъсвана многократно от аплодисменти.

Четете още

Избор на редактора