Навална на обеден протест срещу Путин в Берлин

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, се включи днес по обяд в Берлин в протестната кампания „По пладне срещу Путин“, предаде Ройтерс.

Преди изборите Навална призова поддръжниците си да отидат до урните по едно и също време – на обяд в неделя – и да дадат гласа си за всеки кандидат, но не и  за Владимир Путин. Днес тя дойде пред руското посолство в Берлин, за да гласува, отбелязва Франс прес.

Руският опозиционер Борис Надеждин, който беше отстранен по-рано от предизборната надпревара, също е участвал в днешните протести – в столицата Москва, предаде ДПА.

Надеждин е бил посрещнат с аплодисменти от студенти в избирателната секция в комплекса на Московския физико-технически институт (МФТИ), както показва видеоклип, публикуван днес в социалната мрежа „Телеграм“.

„Мисля, че все още имате шанс да гласувате за мен“, заяви той пред събралите се и допълни, че планира да публикува свои собствени екзитполове  след затварянето на секциите. Според него те ще са много по различни от очакванията на властите.

Политикът, който преподава в МФТИ, благодари за подкрепата и обеща да продължи борбата. Неговата цел е партията му „Гражданска инициатива“ да спечели следващите парламентарни избори в Русия, уточнява БТА.

Надеждин, който е категорично против войната на Русия срещу Украйна, привлече внимание през януари, когато хиляди руснаци се наредиха на опашки за подписка за издигането на кандидатурата му. 60-годишният Надеждин каза, че е успял да събере два пъти повече от необходимите 100 000 подписа, но контролираната от Кремъл ЦИК на Русия все пак го дисквалифицира с обяснение, че много от тях са били сбъркани. Руските съдилища по-късно отхвърлиха обжалването на Надеждин срещу изключването му от изборите.

Четете още

Избор на редактора