Алексей Навални хвърлен в наказателна колония

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е преместен в наказателна колония в Арктика, обяви днес неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Местонахождението на Навални, който бе пратен в  затвора щом се прибра в Русия през януари 2021 г. от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август на предходната година, бе неизвестно от близо три седмици.

„Открихме Навални. Той е в наказателна колония номер 3 в района на Харп“ (малък град с около 5 хиляди жители в Ямало-Ненецкия автономен окръг), каза Ярмиш в социалната мрежа „Екс“. Тя добави, че критикът на Кремъл „е добре“ и е бил посетен днес от свой адвокат.

Навални не бе виждан от своите адвокати от 6 декември. Въпросната наказателна колония на около 60 километра на север от северния полярен кръг, където се оказа, че е бил преместен критикът на Кремъл, се намира на около 1900 километра североизточно от столицата Москва.

Междувременно съюзници на Навални са отправили 618 запитвания за неговото местонахождение, заяви адвокатът му Иван Жданов.

Допреди да стане ясно къде се намира Навални, той беше в наказателната колония в Мелехово, Владимирска област, на 235 километра източно от Москва.

Навални бе осъден на 19 години затвор за есктремизъм, припомнят Ройтерс и Франс прес. Според 47-годишният опозиционен лидер и враг номер едно на руския президент Владимир Путин, тези обвинения са скалъпени.

Според адвоката Жданов, който е и един от най-близките сътрудници на Навални, новата наказателна колония, в която се намира сега опозиционерът, е една от най-северните наказателни колонии в Русия. Тя е и една от най-отдалечените наказателни колонии в страната и условията там са тежки, предаде Франс прес.

„Трудно е човек да отиде там и няма система за изпращане и раздаване на писма, нито пък достъп до телефон“, казва Жданов.

Според присъдата за екстремизъм, произнесена срещу Навални, той трябва да излежи наказанието си в колония със специален режим. Това са наказателни колонии с най-тежки условия в Русия и обикновено там се изпращат осъдени на смърт или най-опасни затворници, отбелязва Франс прес.

Подобна колония със специален режим има именно в Харп и това е назакателна колония номер 18, известна като колония „Полярен бухъл“, въпреки че както стана ясно от изявлението на Ярмиш Навални не е в нея.

„Още от началото стана ясно, че властите искат да изолират Алексей, по-специално преди президентските избори, предвидени за март 2024 г.“, заяви Жданов.

Трансферите от една назакателна колония в друга в Русия отнемат често пъти няколко седмици на пътуване с влак и протичат на няколко етапа, а близките на затворниците са обикновено без новини за тях през този период, отбелязва Франс прес.

Липсата на новини за съдбата на Навални през този период породи безпокойство у западните столици и у ООН.

Антикорупционното движението на Навални беше методично изкоренено от властите в Русия през последните години и това принуди някои от сътрудниците му и съюзниците му да заминат в изгнание, а други пък се озоваха в затвора. През 2021 г. антикорупционният фонд на Навални беше обявен за екстремистка организация и властите миналия четвъртък издадоха заповед за арест на директорката му Мария Певчих, която избяга в чужбина.

В началото на декември руските власти започнаха ново съдебно преследване за вандализъм срещу Навални,  което може да му донесе още три допълнителни години затвор към присъдата му.

Пред една отслабена и разпокъсана опозиция и при репресии на всеки критичен глас в страната руският президент Владимир Путин се стреми към нов 6-годишен президентски мандат на изборите догодина, който би го оставил на власт до 2030 г., когато той ще е на 78 години, отбелязва Франс прес

Четете още

Избор на редактора