Наводнения убиха повече от 300 души в Афганистан

Внезапните наводнения от необичайно силни сезонни дъждове в Афганистан убиха повече от 300 души и разрушиха над 1000 къщи, съобщи агенцията по храните на ООН в събота, цитирана от АП.

Световната продоволствена програма съобщи, че раздава подсилени бисквити на оцелелите от едно от многото наводнения, които удариха Афганистан през последните няколко седмици, най-вече северната провинция Баглан, която понесе тежестта на потопа в петък.

В съседна провинция Тахар държавните медии съобщиха, че наводненията са убили най-малко 20 души.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват десетки хора, събрали се в събота зад болницата в Баглан, търсейки своите близки. Служител им казва, че трябва да започнат да копаят гробове, докато персоналът им е зает да подготвя телата за погребение.

Забихула Муджахид, главният говорител на талибанското правителство, публикува в социалната медийна платформа X, че „стотици … са се поддали на тези бедствени наводнения, докато значителен брой са претърпели наранявания“.

Муджахид определи провинциите Бадахшан, Баглан, Гор и Херат като най-тежко засегнатите. Той добави, че „мащабното опустошение“ е довело до „значителни финансови загуби“.

Четете още

Избор на редактора