Надбягване между кон и човек на Тодоровден в Змейово

Конни надбягвания организират по повод Тодоровден от Община Стара Загора, кметството в местното село Змейово и читалището „Пробуда – 1928“, съвместно със спортния клуб по лека атлетика „Берое“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Те ще се състоят на конната база „Змейово“, а след стандартните надбягвания с животни и определяне на най-бързия жребец, ще бъде организирана и надпревара между кон и човек – ветеран от клуба.

Събитието включва и съпътстваща програма. По стар български обичай гостите на празника ще бъдат посрещнати с хляб и сол и под звуците на гайда. Предвидена е и фолклорна програма от местното читалище, както и изложения на коне и на старинни оръжия. Ще се извие и дълго хоро, за да се почете съботният ден от първата седмица на Великия пост в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон, посочват още от общинския пресцентър.

БТА припомня, че по повод Тодоровден конни надбягвания ще се състоят и на Конната база при Тракийския университет. Надпреварата е любителска и е посветена на българските традиции.

Четете още

Избор на редактора