Надзиратели загинаха при щурм на затворнически бус

Най-малко двама френски надзиратели бяха убити, а трима – ранени тежко, след като въоръжени мъже атакуваха днес затворнически микробус, за да освободят затворник, предаде Ройтерс, позовавайки се на полицията.

В момента е в ход голяма операция по издирване на нападателите и избягалия затворник.

Атаката е била извършена около 09:00 ч. (10:00 ч. българско време) на пункт за плащане на пътни такси в Инкарвил в северния френски департамент Йор в Нормандия.

„Използваме всички средства, за да открием тези престъпници. По мое разпореждане са мобилизирани няколкостотин полицаи и жандармеристи“, написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен в платформата „Екс“.

На снимки в социалните мрежи се виждат най-малко двама мъже с маски и автоматични оръжия близо до горящ джип. Изглежда, че автомобилът с двойно предаване се е врязал в предната част на затворническия микробус.

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед А. Полицейски източник съобщи, че мъжът е заподозрян в поръчителство на убийство в Марсилия и има връзка с влиятелна улична банда в южния френски град.

Престъпленията, свързани с наркотици, се увеличават в цяла Европа. Марсилия се е превърнала в център на насилието между улични банди във Франция, като особено жестока е войната между клановете, занимаващи се с наркотрафик, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора