Надуваеми ракети „Хаймарс“ и танкове „Ейбрамс“ са тотален хит на оръжейния пазар

Чешка компания, специализирана в надуваеми имитации на военно оборудване, се превърна в хит на оръжейния пазар от началото на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

Фирмата „Инфлатех“, базирана в град Дечин, в Северна Чехия, е основана преди осем години и сега произвежда над 30 надуваеми имитации на военна техника, предназначени да заблуждават противника, в това число реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“ и танкове „Ейбрамс“.

Шефовете на фирмата отказват да потвърдят информациите, че продават директно такива надуваеми имитации на Украйна, изтъквайки, че този въпрос е военна тайна. Но днес те признаха, че производството им е скочило със 100 процента в последните 12 месеца.

„Ние продаваме наши продукти на много правителства по света,  не само в Европа, но също и в други страни, в други региони“, заяви пред Франс прес Повен Кумаресан, директор по продажбите в компанията.

Той допълни, че около 30 служители на фирмата произвеждат между 30 и 40 надуваеми имитации на оръжия и бойна техника на месец. Сред продукцията има имитации на танкове, на блиндирани превозни средства, дори на изтребители.

Те са произведени от синтетична коприна и се надуват с помпи. Теглото им е между 25 и 49 килограма и има нужда от между двама и четирима души, за да боравят с тях.

Въпреки, че тези продукти не са оръжия, те също са категоризирани като военен материал и трябва да бъдат одобрени от правителствените власти.

Войтех Фресер, генерален директор на „Инфлатех“, хвали продукцията на компанията и казва, че копията изглеждат като оригиналите. „Ако аз нямам бинокъл и ако съм на разстояние от 150-200 метра, няма да съм в състояние да кажа дали става дума за истинско оръжие или за имитация“, казва той.

Моторът, използван за надуване на имитациите, отделя също топлина, която заблуждава инфрачервените датчици на врага.

Шефът на „Инфлатех“ казва, че надуваемите имитации струват между 10 000 и 100 000 долара, тоест много по-малко от ракетите, използвани, за да ги унищожават.

Още по темата

Избор на редактора