17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Надушили „беглеца“ Федотов от НХЛ по фалшива военна книжка

Вратарят на „Филаделфия Флайърс“ Иван Федотов е прибран в армията заради купена от него фалшива военна книжка. Това разкрива телеграм-каналът „Baza“. В дъното на скандала е арестуваният през април 2022 бивш полицай Фарит Самигулин.

По събрани доказателства в следствието той от няколко години се занимавал с доходен бизнес – спасявал от казармата спортисти, като им издавал военни книжки на отслужили.

При обиска на Самигулин е бил открит телефон, който се оказва важна улика. В него следователите са намерили есемеси, свързани с военната книжка на хокеиста.

Иван Федотов играе за „Салават Юлаев“ в периода 2016—2019. Той е искал да си купи удостоверението, че е отслужил, преди да подпише с ЦСКА, където му искали такъв документ.

Вероятно следователи отдавно се знаели за проблема на национала, но не бързали да го задържат. Всичко се изменя обаче, когато Федотов подписва с тима от НХЛ и трябва да напусне Русия. Тогава става ясно, че това няма как да стане с фалшивата военна книжка, защото много хора ще изгърмят по веригата.

25-годишният хокеист бе арестуван на 1 юли в Санкт Петербург по искане на военната прокуратура, която го обяви за укриващ се от редовна военна служба. По време на тренировка пристигат 4 автомобила, от тях са излизат полицаи в камуфлажни униформи, с маски, и качват Федотов насила в бус.

Още същия ден военното окръжие в Санкт Петербург му присвоява званието редник. На 3 юли в Телеграм се появи негова снимка от воинската част в Северодвинск, Архангелска област – на Северния ледовит океан. Там, в учебен център №907 на Военноморския флот, Федотов ще премине единично обучение до септември, а след това ще бъде определено къде ще кара редовната си военна служба. Очевидно няма да е във Филаделфия.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини