Надя Тончева завърши седма на Европейското

Надя Тончева завърши на седмо място на европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени на о-в Родос в Гърция, съобщи БТА.

В последния десети кръг на турнира българката, която е само на 18 години и със стартов номер 65, победи с черните фигури Ханим Баладжайева от Азербайджан и събра актив от 7,5 точки. С него тя раздели второ – девето място, като допълнителните показатели я оставиха извън зоната на медалите.

Успехът над Баладжайева, който дойде след 53 хода игра, бе трети пореден за Тончева и пети в последните шест кръга на турнира. Българката е и единствената шахматиска със стартов номер извън първите 45, която завършва в топ 10.

Чудесно представяне на европейското първенство записа и Белослава Кръстева, която се нареди на 14-о място. Националката приключи със 7 точки след победа над французойката Наташа Бенмесба с белите фигури.

Гергана Пейчева, която също бе в позиция да атакува място в топ 15, допусна загуба в последния кръг. Възпитаничката на Тексаския университет в Далас отстъпи с черните фигури на водачката в схемата на турнира Юлия Осмак от Украйна. С шест точки Пейчева остана на 48-мо място

Виктория Радева финишира турнира с 5,5 точки с реми в последния кръг с англичанката Катаржина Тома, докато Петя Караиванова остана с 4 точки след поражение от Дана Кочави от Израел. В класирането Радева и Караиванова са съответно 69-а и 131-ва.

Припомняме, че бившата световна шампионка Антоанета Стефанова се отказа от турнира след осмия кръг, като дотогава имаше скромните за възможностите си 3,5 точки.

Европейска шампионка стана Улвия Фаталийева от Азербайджан с 8,5 точки. Със сребърен медал се окичи украинката Наталия Букса със 7,5 точки, а със същия актив грузинката Лела Джавахишвили взе бронза.

Четете още

Избор на редактора