Над 1 млн. са потърсили убежище в ЕС през 2023 г.

Повече от 1 милион души са подали миналата година молба за убежище в Европа, предаде Ройтерс, като се позова на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището.

Базираната в малтийската столица Валета агенция на ЕС е регистрирала общо 1,14 милиона подадени молби в 27-те страни членки на съюза плюс Норвегия и Швейцария, пише в годишния й доклад, публикуван днес. Това е увеличение с 18% в сравнение с предходната година.

Според доклада най-много молби са подадени от хора, идващи от разкъсваната от гражданска война Сирия, следвана от Афганистан. Към края на годината, когато избухна конфликтът в ивицата Газа между Израел и „Хамас“, все по-голям брой палестинци са започнали да търсят убежище в Европа.

Миналата година Германия е останала най-предпочитаната страна за пристигащите в континента, с 334 000 регистрирани молби.

През предходната 2022 г. общият брой на молбите е бил малко под един милион – 996 000. За сравнение, през 2015 г. са били регистрирани 1,4 милиона, а през 2016 г. – 1,3 милиона.

Това не включва пристигналите от Украйна повече от 4,4 милиона души, потърсили спасение в ЕС след руската инвазия, които получиха временна защита.

Четете още

Избор на редактора