Над 1 млрд. по света са със затлъстяване

Над 1 милиард деца, юноши и възрастни по света страдат от затлъстяване в  резултат от непълноценно хранене. В челото на страните, в които проблемът е  най-сериозен, вече са бедни държави, в които се консумират евтини, некачествени, но висококалорични храни.

Това показва анализ, публикуван в списание The Lancet, цитиран от BBC.

Тази зашеметяваща статистика е достигната по-рано от очакваното, което до голяма степен се дължи на бързото преминаване на недохранването под формата на поднормено тегло към затлъстяване в страните с ниски и средни доходи, заяви на пресконференция д-р Маджид Еззати, старши автор на анализа и професор в Imperial College London.

Предишни оценки на Световната федерация по затлъстяване предполагаха, че до 2030 г. ще има 1 милиард души, живеещи със затлъстяване, но тази цифра вече е надхвърлена през 2022 г., казва Еззати.

Новият глобален анализ, извършен от повече от 1500 изследователи от Сътрудничеството за рискови фактори на незаразните болести и Световната здравна организация, анализира измерванията на височината и теглото на над 220 милиона души от повече от 190 държави.

Анализът се фокусира върху нивата на поднормено тегло и затлъстяване – и двете форми на неправилно хранене, които са вредни за здравето на хората. Възрастните са класифицирани като затлъстели, ако техният индекс на телесна маса (ИТМ) е по-голям или равен на 30, и като поднормено тегло, ако техният ИТМ е под 18,5. Децата и юношите са определени като затлъстели или с поднормено тегло въз основа на възрастови и полови критерии по възраст, според проучването.

„Недохранването и затлъстяването са две лица на един и същ проблем, който се състои в липсата на достъп до здравословно хранене“, заяви на пресконференция д-р Франческо Бранка, директор на отдела по хранене и безопасност на храните на СЗО.

В анализа се посочва, че през 2022 г. близо 880 милиона възрастни и 159 милиона деца ще живеят със затлъстяване. От 1990 г. до 2022 г. нивата на затлъстяване сред децата и юношите в световен мащаб са се увеличили четири пъти, а сред възрастните – повече от два пъти.

„Много е тревожно, че епидемията от затлъстяване, която през 1990 г. се наблюдаваше сред възрастните в голяма част от света, сега се отразява и при децата и юношите в училищна възраст“, казва Езати в съобщение за медиите.

Въпреки че процентът на затлъстяване се е увеличил, броят на хората, засегнати от поднормено тегло, е намалял в повечето страни. Според анализа в две трети от страните по света процентът на затлъстяване сега е по-висок от този с поднорменото тегло. Този преход е най-очевиден в страните с ниски и средни доходи, особено в Полинезия и Микронезия, Карибския басейн и Близкия изток и Северна Африка. Според анализа в тези страни процентът на затлъстяване вече е по-висок от този в много богати индустриални държави.

Според анализа през 2022 г. островните държави Тонга, Американска Самоа и Науру са имали най-високо разпространение на затлъстяването, като повече от 60% от възрастното население е живяло с това състояние. „В миналото сме мислили за затлъстяването като за проблем на богатите. Затлъстяването е проблем на света“, казва Бранка.

Четете още

Избор на редактора