Над 10 000 гонят злото на Сурва в Перник

Магията на фестивала „Сурва“ отново завладя Перник. Над 10 000 участници от страната и чужбина гониха злото по улиците на миньорския град.

Четиридесет и една групи от страната дефилират в изявата, става ясно от програмата на маскарада.

Изкуството си пред публиката показват множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи от Румъния, Гърция, Северна Македония и др. също демонстрират уникални костюми и пресъздават характерни обичаи за своите страни.

Мъж от групата на кв. Църква вместо да обяви от микрофона обичая сватба, извика поименно двамата участници сурвакари – Александъл Борисов и Симона Благоева. Веднага след това Александър падна на колене пред Симона и я попита :“Ще се омъжиш ли за мен“. Момичето побърза да каже „Да“ и се хвана за главата.

„Сурва“ се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции, отбелязва БТА.

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на списание National Geographic за световни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Четете още

Избор на редактора