Над 10 000 ЛГБТ на протест в Италия, искат баща и майка

Около 10 000 души се събраха на голяма демонстрация в Милано срещу инициативите на правителството на Джорджа Мелони срещу хомосексуалните родители, предадоха АНСА, РАИ Нюз, Скай ти джи 24 и Ти Джи 24 ком.

Протестът беше породен от това, че по настояване на правителството властите на Милано трябва да преустановят да регистрират като двама родители хомосексуалните двойки, които имат деца, родени било то чрез сурогатно майчинство, било то чрез ин витро оплождане.

От няколко години кметът на града Бепе Сала регистрираше такива хомосексуални двойки като двама родители на общите им деца. Сега преустановяването на практиката поставя децата на тези семейства в трудно положение.

Оттук нататък тези деца ще бъдат регистрирани само с един родител, нищо, че за тях може да се грижат например две жени или двама мъже, които те възприемат за свои две майки или свои двама бащи.

В случай на смърт на регистрирания родител, има риск за детето да се озове в дом за деца без родители или при приемно семейство, въпреки че партньонрът на родителя продължава да е жив, но няма по закон да има права над детето. При унаследяване на имуществото също има риск от проблеми.

Италия легализира през 2016 г. гражданските еднополови съюзи, но не разшири правата на ЛГБТ общността до осиновяването на децата от двама еднополови родители. Съдилищата са тези, които взимат решение по всеки един конкретен случай. Кметът на Милано беше предприел инициативата да действа самостоятелно, но сега властите спират това.

На демонстрацията днес сред протестиращите дойде и кметът на Милано, а също и лидерката на опозиционната Демократическа партия Ели Шлайн, която е бисексуална. Сала заяви, че преустановяването на регистрирането на двамата еднополови партньори за родители на общите им деца е стъпка назад.

А Ели Шлайн заяви, че децата на еднополови родители са подложени по този начин на жестока атака и, че няма основание те да бъдат лишавани от признание, което получават децата на хетеросексуалните двойки.

Четете още

Избор на редактора