Над 10 000 работодатели вече дават е-ваучери

От началото на следващия месец ваучерите за храна ще бъдат само електронни. От Нова година насам течеше преходният 6-месечен период, в който работодателите можеха да дават на служителите си и хартиени талони.

Данните показват, че в България ваучери за храна ползват около 20 хиляди работодатели и над 750 хиляди души. Размерът на месечната необлагаема сума остава да бъде до 200 лева.

Търговците ще приемат хартиените талони и след 1 юли – до изтичането на срока за валидност, изписан на тях.

Повече от половината работодатели вече дават на служители си ваучери на електронен носител, съобщи пред БНР-Радио София Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията за операторите на ваучери за храна. Бонусите се предоставят на карта, подобна на банковата, но от тях не може да се теглят или да се прехвърлят суми. Могат да са виртуални – да са качени и да се ползват през мобилно приложение.

Съществуват 11 лицензирани оператори. Много от тях предлагат и двата инструмента.

„И работодатели, и служители отдавна чакаха тази нормативна промяна. Ваучерите ще могат да се ползват и от други членове на семейството. Електронните дори са по-защитени от хартиените. От тях автоматично първо се харчат най-старите“, уточни още Обущарова.

Четете още

Избор на редактора