Над 1000 с маски на русалийските игри в Петрич

Жители и гости на Петрич излязоха днес, за да гледат традиционните станчинарски игри в южния град. Всяка година на тази дата, на площадното пространство пред паметника на Антон Попов, групите от кварталите в Петрич излизат и представят това, което са подготвили като персонажи, маски и хора в рамките на определен регламент. Традиционните за южния град празници, наречени „Сурва“, обединяват в себе си няколко народни обичая, част от фолклора на Петрич и Петричко. Те протичат в периода от 21 декември до 6 януари, от Коледа до Йордановден и кулминацията на тези маскарадни или карнавални игри е на 1 януари.

В тазгодишните игри участват над 1000 души, разделени в групи, според кварталите в града. Преди дни заместник-кметът по хуманитарни дейности Нина Попова обясни за БТА, че тази година са получили заявка за участие от още две новосформирани групи и очакват изява на общо 13 такива. Тя посочи, че според регламента, който са приели, само 11 от тях са т.нар. традиционни и ще участват в класирането и във финансовото подпомагане от общината. Новите групи, които са заявили участие, ще имат възможност да се изявят накрая, но без да участват в класирането.

Журито, което оценява традиционните маски, русалийските хора, обредите и персонажите, които са характерни за станчинарските игри, е петчленно. Дългогодишен председател е доц. Петър Петров. За БТА той каза, че оценките са различни и всяка част си има определен начин на оценяване. Той посочи, че много държи на официалния русалийски обичай. Русалиите са най-атрактивното нещо в този фестивал и самите ръководители акцентират много на работа с тях, което е положително, каза доц. Петров. В течение на шест – седем години успяхме да се преборим да махнат участието на жени в русалийските игри. Според един учебник на Кузман Шапкарев, който е правил изследвания, жени никога не са взимали участие в русалийството, каза председателят.

Във фестивала участват хора от всякаква възраст, включително много деца днес бяха облечени в традиционни носии или с атрактивни маски. Често традицията се предава от възрастните на по-малките в семейството.

Кирил от сдружение „Арамии“ каза за БТА, че се включва в станчинарските игри от 50 години насам. Той посочи, че подготовката е целогодишна и веднага след като мине представянето, участниците започват да се готвят за следващата година. Поддържането на носиите и на маските, както и възстановяването им изисква ежедневна работа. За всички петричани тази традиция е нещо голямо, каза още Кирил.

Иван Заеков също е част от станчинарска група. За БТА той каза, че участва от много ранна детска възраст. Заеков посочи, че тази традиция е чакана през цялата година.

По думите на директора на Историческия музей в Петрич Методи Бисерков не може да се каже къде точно са корените на тези обичаи. В Петрич първите фотоси, на които могат да се видят странчинари или русалии са от 20-те години на 20 век, но тази традиция е характерна далеч преди това.

Четете още

Избор на редактора