Над 1000 ученици на маскарад по улиците на Перник

Двадесет и пет групи с 1100 участници от пернишките училища ще участват в младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“, което ще се състои утре. Това е сред първите съпътстващи събития, част от 30-ия Международен фестивал на маскарадните игри (МФМИ) „Сурва“, съобщиха организаторите на проявата от община Перник.

Дефилето ще започне в 10:00 ч., а децата и младежите ще се оценяват от отделно жури. Най-добре представилите се сурвакарски формации от учащи ще бъдат наградени със златен, сребърен и бронзов „Глагорец“ (звънец, хлопатар, Бел. авт.). Голяма част от учениците ще дефилират и в останалите дни на фестивала „Сурва“ с групите на села от региона.

В рамките на три дни над 10 000 сурвакари, кукери, бабугери, джамалари ще представят маскарадни игри и традиции в Перник. Броят на чуждестранните групи е 17, сред които представители на Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна гора, Португалия и Румъния. Официалното откриване на МФМИ „Сурва“ ще се състои утре от 18:00 ч. на площад „Кракра Пернишки“.

Четете още

Избор на редактора