Над 130 евродепутати искат данък за ултрабогаташите

Голяма група евродепутати призова днес за данък за богаташите, сходен на този върху мултинационалните компании, с цел събиране на средства за преход към край на въглеродните емисии, предаде АФП.

Предишна знакова сделка за глобален минимум от 15 процента данък върху мултинационалния бизнес ще започне да действа от тази година.

„Това, което постигнахме за мултинационалните компании, сега трябва да се приложи за богатите“, заявяват в френската депутатка социалистка Орор Лалюк и икономистът Габриел Зюкман в коментар, публикуван от френския в. „Монд“, стартирайки кампанията с участието на над 130 евродепутати.

„Нашето предложение е просто – въвеждане на прогресивен данък върху състоянието на ултрабогатите на международно ниво с цел намаляване на неравенствата и подпомагане на финансовите инвестиции за зелен и социален преход“, поясняват Лалюк и Зюкман.

Участниците в инициативата твърдят, че през 2018 г. собственикът на „Тесла“ Илон Мъск, който тогава е „втори по-богатство в света, не е платил нито един цент федерални данъци“, а „във Франция, известна с високите си налози, 370-те най-богати фамилии, са обложени само с около 1-3 процента“.

Лалюк и Зюкман призовават Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ООН да започнат работа по данък за най-богатите и призовават и Евросъюза да действа в това отношение.

Предложението им е 1,5% данък върху състояние от 50 млн. евро или повече, но подчертават, че точното ниво трябва да бъде определено „колективно и демократично“.

Mмнозинството от евродепутатите, подписали инициативата, са от Зелените или от леви партии. Към тях се присъединяват неправителствени организации, включително „Оксфам“, подкрепяни от икономисти и 20 милионери, уточнява БНР.

Още по темата

Избор на редактора