4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Над 16 милиарда лева влизат в икономиката ни до 2028 година

В рамките на последните два месеца бяха одобрени европейските средства по седем от оперативните програми – 14 млрд. лв., които ще се влеят в българската икономика в следващите шест години по новия програмен период. Отделно националното съфинансиране е над 2 млрд. лв., като общо средствата стават над 16 млрд. лв., съобщи днес на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов, който даде информация за статута и състоянието на оперативните програми и европейските средства за идния програмен период.

Въпреки евроскептичните гласове, които напоследък се надигат, ето това е реален ресурс, който ще подпомогне състоянието на страната, коментира Пеканов. Този ресурс е изключително важен за българската икономика, за малките и средните предприятия, ключовата инфраструктура, и ще адресира важни проблеми пред страната ни, добави вицепремиерът. Той каза, че изключително много средства са осигурени за развитие на човешкия капитал, за защита на най-уязвимите групи от населението. Трябва да осигурим сериозен контрол върху възлагането и изпълнението, за да сме сигурни, че ще постигнем максималния ефект, било чрез промяна на средата, на икономиката, условията на живот за работещите, за предприемачите, за гражданите, добави Пеканов. Той каза, че това е третият програмен период за България и в него се надяваме, че ще продължим да подобряваме практиките и ще успяваме да използваме тези ресурси все по-добре.

Атанас Пеканов изтъкна, че е свършена изключително много работа от няколко последователни екипа от няколко правителства. Той каза, че става въпрос за изключително много разговори с ЕК, за да бъдат завършени тези програми и да отговарят на всички регламенти на ЕС, и в същото време да отговарят на идентифицираните от нас нужди на нашата икономика и общество. Вицепремиерът благодари на всички свои колеги в администрацията, които са положили изключително много усилия, за да се стигне дотук.

Пеканов подчерта, че това са средства, които ЕС отпуска за конвергенция, за достигане на европейския стандарт за по-бързо догонване на европейските икономики. По думите на вицепремиера някои от тези средства са отделяни за различни видове кризи с краткосрочен характер като пандемията от коронавирус например. Дългосрочно обаче европейските структурни фондове и кохезионни програми имат целта да подпомагат догонването, сближаването, кохезията, и трябва да запазят този характер, каза Пеканов. Според него ЕС по отношение на кризите трябва да има отделен ресурс, който да ги адресира. Оперативните програми, изтъкна вицепремиерът, имат ясна цел – а именно да помагат за сближаването на регионите в ЕС, да помагат на страни като България да догонват по-бързо. Пеканов каза, че сега се навлиза в ключовата фаза на тези оперативни програми и това е реализацията им.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини