Над 20 градуса идните дни, сняг около 18 март

В следващите 10 дни България ще попадне под влиянието на топли въздушни маси, с което температурите ще се задържат над обичайните нива за началото на март.

През първата половина на тази седмица слънцето ще преобладава. Облачността ще е динамична следобед и вечерта с възможни изолирани слаби превалявания от дъжд, а високо в планината те ще са от сняг.

В понеделник през деня термометрите ще показват между 10 и 15-16 градуса. От вторник нататък вятърът ще е юг-югозападен, а температурите ще се повишават. Следобедните стойности след средата на седмицата ще достигат над 15 градуса, в традиционно топлите райони – около и малко над 20 градуса.

В периода 10-13 март времето ще е по-нестабилно. Последователно над Балканите ще преминат средиземноморски циклон и студен атмосферен фронт. Ако тази конфигурация се запази, ще нахлуе по-студен въздух – дневните температури за ден-два ще се понижат, ще се усили северозападният вятър, ще има условия за валежи с гръмотевични бури и дребни градушки.

Времето ще се успокои в дните около 15 март с повече слънце и високи дневни температури. Веднага след това – между 17 и 20 март ще последва нов дъждовен и по-хладен период, с който на 20 март вечерта ще посрещнем астрономическата пролет.

В планините в следващите 2 седмици ще има много дни с вятър от юг, което е предпоставка за снеготопене и опасни заледявания. Не се очертават стабилни снеговалежи с нова естествена снежна покривка. По-интензивен мартенски сняг може да падне чак около 17-18 март.

Още по темата

Избор на редактора