Лондон: Над 300 000 на пропалестинско шествие

В британската столица повече от 300 000 пропалестински демонстрантите провеждат шествие, с искания за прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“. Повече от 80 контрадемонстранти бяха арестувани след агресивни действия и опит да попречат на шествието.

Пропалестинското шествие в британската столица е към своя край. По данни на полицията в него участват повече от 300 000 души и преминава мирно, до голяма степен благодарение на взетите мерки за сигурност. Полицията съобщи, че е арестувала 82 контрадемонстранти на Тачбрук стрийт край пъба „Белия лебед“, опитали се да се да нарушат мирния ход на шествието. Полицейското присъствие около пъба бе изключително засилено, пристигна и конна полиция.

По-рано срещу полицаи в Китайския квартал бяха хвърляни ракети и бутилки от контрадемонстранти. Полицията обаче успешно осигури спокойствие в района на Паметника на незнайния войн, където бе съблюдавано 2-минутно мълчание в памет на загиналите във войните и бяха положени венци в днешния Ден на примирието.

Заместник-шефът на лондонската полиция Мат Туист коментира пред Би Би Си, че контрадемонстрантите не са хомогенна група, а по-скоро представители на различни крайнодесни групи. Някои от тях крещяха на полицаите: „Вие повече не сте англичани“.

Напрежението преди шествието бе голямо, след като вътрешният министър поиска да бъде забранено, наричайки го „протест на омразата“, но шефът на полицията сър Марк Роули заяви, че предвид на досегашните сравнително мирни подобни протести няма основания да се налага забрана и че полицията ще има грижа да не бъдат нарушавани възпоменателните събития в Деня на примирието.

Четете още

Избор на редактора