Над 3000 ще гонят злото на Кукерландия в Ямбол

Близо 33 000 звънци и чанове ще озвучат Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол, който през 2024 г. навършва четвърт век, съобщиха от организационния екип. Фестивалът по традиция ще се състои в дните между Месни и Сирни Заговезни, от 14 до 17 март тази година.

Негови организатори са Община Ямбол и Община Тунджа. Провежда се под патронажа на Министерството на туризма и Министерството на културата. „Кукерландия“ е единственият ежегоден празник на маскарадните игри у нас, който е без прекъсване вече 25 години, посочват организаторите.

По традиция фестивала на 14 март ще открят най-малките с детския празник „Аз съм кукерче“. В него ще се надиграват състави от детски градини, училища и читалища. В същия ден ще бъдат наградени и победителите в националните детски конкурси, посветени на „Кукерландия“, които организират Общинския детски комплекс (ОДК) и ямболското читалище „Съгласие 1862“.

Космическият глас Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и Master of the dance ще дадат специална благословия на 25-ото юбилейно издание на „Кукерландия“ по време на официалното откриване на фестивала на 15 март пред сградата на Община Ямбол.

Танцьорите от ансамбъл „Чинари“, гласовете на момичетата от „Булгарина“, музикантите от група „Етнотикс“ и перкусионистите от „Чинари Дръмс“ ще изнесат съвместен концерт-спектакъл на 16 март пред сградата на Община Ямбол.

Над 3000 кукери, мечкари, сурвакари, бабугери, старци, русалии, сурати, джамалари и маскарадни персонажи от цялата страна ще огласят с 32 685 хлопки градския парк в Ямбол на 16 и 17 март . Колорита на фестивала ще допълнят групи от чужбина – „Мечките на Гаврил“ от Румъния, „Тиквеш“ от Република Северна Македония, Клубът за активен живот „Балкан“ от Одрин, Турция.

Забавни работилници за малки и големи очакват посетители на 16 март. Творческите ателиета ще са разположени от северната страна на Културно-информационния център „Безистен“. Участниците ще имат възможност заедно с художници и дизайнери от Центъра за неформално образование и култура „АЛОС“ и от ОДК – Ямбол да се включат в създаването на най-мащабния кукерски цветен пъзел от употребявани капачки.

Изложба на фотографа Петя Василева ще бъде открита в Художествената галерия „Жорж Папазов“ на 14 март. Ямболските кукери са сред етнографските етюди, които художничката Надежда Кутева ще представи в едноименна изложба в ямболския „Безистен“ на 15 март. Същия ден в Регионалния исторически музей в Ямбол ще се състои Национална кръгла маса на тема „Маскарадните игри – между автентичността и модерността“. На 16 март в галерия „Жорж Папазов“ е откриването на изложбата и награждаването на победителите в 20-ия фотоконкурс „Кукерландия“.

Ути Бъчваров отново ще гостува в Ямбол, за да сготви 2500 порции гозби за посетителите на фестивала. Кулинарният шоу спектакъл „Свинско с винско по кукерски“ е на 17 март пред Централната поща в Ямбол. На 15 и 16 март на площад „Освобождение“ ще се състои Ямболско фермерско-занаятчийско изложение. Базар на местна продукция и занаяти ще очаква посетителите и в градския парк.

На Сирни Заговезни, 17 март, на сцената зад спортна зала „Диана“ в парка, самодейни състави ще направят възстановка на характерните за празника традиции – палене на огън и прескачането му за здраве, хвърляне на стрели, „хамкане“ с халва, вземането и даването на прошка. След пресъздаването на традициите е предпремиерното представление на новия спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, който през 2024 г. отбелязва своя 70-годишен юбилей.

Като част от „Кукерландия“ за пети път ще се състои и Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, Долината на кукерите“. Негов организатор е Община Тунджа. В тунджанските села, които съхраняват кукерската традиция, ще бъдат пресъздадени характерните местни обичаи и автентичната маскарадна обредност.

Четете още

Избор на редактора