Над 40 водолази, спасители и капитани на кораби обучи Морски клуб „Портус Кариа“ по проект по ПМДР

Над 40 души бяха обучени от Морски клуб „Портус Кариа“ по проект, финансиран от Програмата „Морско дело и рибарство (2014-2020 г.), съобщи председателят на организацията Димитър Франгов. И допълни, че курсовете са били безплатни за желаещите, като след завършването им всички са получили съответните сертификати.

„Основните дейности по проекта „Популяризиране на наследството на Черно море“ съвпаднаха с нашите основни цели и идеи за популяризиране на Североизточния морски район, който е много красив и има потенциал за развитие , каза той. И поясни, че резултатите са повече от добри, защото те практически са насочени към местната общност. По проекта са проведени безплатни обучения за населението в трите общини в четири направления – за водолази, за капитани на кораби, за водни спасители и за технолози по рибарство.

„Обучихме и водолази – първа и втора звезда по категорията на Международната организация по дайвинг IDA/CMAS-GERMANY. Това са международни сертификати, които се признават в цял свят. В обученията за една звезда участваха начинаещи водолази, като имаше както мъже, така и жени. А в курсовете за две звезди се включиха такива, които вече имаха сертификати за една звезда“, разясни г-н Франгов.

„Отделно в рамките на проекта проведохме и курсове „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове и надграждащ курс „Воден спасител на открити водни площи и море“. Сертификатите, които издава единственият за страната сертифициращ орган – Български червен кръст, се признават за работа в цял свят и изискванията са много сериозни. Тези обучения бяха много полезни, защото е известно, че има голям недостиг на такива кадри по Черноморието, добави Димитър Франгов. Голяма част от момчетата и момичетата, които завършиха успешно – веднага започнаха работа.

Той отбеляза още, че клубът поддържа и отбор от около 20 души по подводен риболов, който участва във всички състезания и турнири в страната. „Имаме и немалко завоювани отличия и медали от републикански първенства и състезанията за Купата на България“, поясни Димитър Франгов.

„Освен това, в рамките на проекта проведохме и професионално обучение по част от професията – „Техник по промишлен риболов и аквакултури“, специалност „Промишлен риболов и аквакултури“. Тези кадри са много важни за рибарската хранително-вкусовата промишленост“, ни информира председателят на организацията.

Той ни сподели, че по проекта, който са изпълнявали, е издаден и каталог „Символи на историческото, природното и морско културно наследство на територията на Шабла, Каварна и Балчик. „В това издание сме се опитали да обхванем повечето природни, културни и исторически забележителности в трите крайморски общини. Поради големия интерес и бързото изчерпване на тиража от 1000 броя, дигитализирахме книжката и я качихме в онлайн среда на нашата фейсбук страница, за да може повече хора да имат достъп до нея“, сподели Димитър Франгов. Брошурата може да бъде видяна тук: https://online.fliphtml5.com/opxbw/nfzp/?fbclid=IwAR2lNCWk7pk5D4IuPDsv__wo81iPY3whxI5oQlF91XbaJbZkHoZYRK0-ylE#p=46

Проектът „Популяризиране на наследството на Черно море“ е на стойност 48 400 лв. и е изцяло подкрепен от Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик“ чрез средства от Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.).

Четете още

Избор на редактора