Над 50 000 на матурата по български утре

В 759 училища и 4 185 зали в страната ще се проведе утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи Министерството на образованието и науката.

За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са 12 970 квестори.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Началото на матурата е в 8:30 часа, а резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

“Самите изпитни въпроси, които са 41, ще се генерират утре сутринта в 5:30 ч. Измежду над 390.000 варианта ще бъде генериран тестът. Ако се включи и темата за есето, или за интерпретативното съчинение, това става над 4 милиона варианта.

Утре след 6:00 ч. ще тръгнат тези варианти, и то на модули, към отделните училища, за да бъдат разпечатани и да се предоставят на зрелостниците.

Взели сме всякакви мерки по отношение на “изтичане” на определена информация, включително и за присъствие на представители на Министерството на вътрешните работи и на ДАНС при самото теглене на тестовите варианти”, заяви министър Галин Цоков, цитиран от медиите.

Четете още

Избор на редактора