4.4 C
София
петък, 9 декември, 2022

Над 5000 са мераклиите за депутатските места

5333 са кандидатите за място в 48-то Народното събрание. 1576 от тях са жени. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

“Организацията върви нормално, дори малко преди сроковете. Към днешна дата в страната е определено да има 11 845 секции, но това не е финалният брой. Машините, на които ще се гласува в страната ще бъдат 9369, в 1105 секционни комисии ще има по 2 машини, а броят на машините извън страната ще остане същият, но предстои заседание на ЦИК, в което ще го обсъдим”, уточни Матева.

Тя напомни, че в събота изтича срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес и добави, че има 1 социологическа агенция, която досега е регистрирана да изработи резултати от изходия пол.

Днес ЦИК представи и компонентите на машината и обясни как работи тя. Те показаха отделението, в което стой хартията, върху която се печата бюлетина и подчертаха, че се запечатва с пломба, но при нужда може да се отпечата. От ЦИК представиха и отделението, в което се включва захранването като добавиха, че то е защитено с пломба и се запечатва веднъж и не на последно място по важност показаха помещението за акумулаторната батерия като казаха, че то също се запечатва. Важен елемент в машините са и флашките, като те са две на брой и машината не може да работи при липса на една от флашките.

Росица Матева уточни, че флашките са собственост на ЦИК.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини