Над 702 000 деца тръгват на училище днес

Над 702 000 ученици от първи до 12-и клас ще влязат днес в класните стаи в 2349 училища в страната. Малко над 57 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път.

Учебната 2023/2024 година ще започне също в 43 държави извън границите на страната. Училищният звънец ще чуят близо 30 000 български деца, които се обучават в 398 неделни и в две български държавни училища в чужбина.

Тези данни за началото на новата учебна година обяви министър-председателят Николай Денков на 13 септември, на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков, на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, и с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

На брифинга бяха представени всички необходими мерки, които държавата предприема, за безопасността на учениците в първия учебен ден и за безпроблемното начало на новата учебната година.

„Работи се усилено за подобряване на условията, в които ще учат децата“, подчерта министър-председателят. Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември тази година. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното протичане на учебния процес.

Общо около 90 000 учители ще преподават през тази учебна  година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15 процента, считано от 1 януари 2023 г. „По този начин се поддържа нивото от 125 процента спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 милиона лева с бюджета за 2023 г.“, каза премиерът.

Дигитализацията на българското образование продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от първи до седми клас ще бъдат достъпни в PDF формат и ще могат да се ползват в платформата „Дигитална раница“ още от първия учебен ден. Медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците ще се издава само електронно от 1 октомври тази година. „Така не само ще облекчим работата на учителите, но и ще се борим с отсъстващите и с фиктивните ученици“, каза премиерът акад. Николай Денков.

Той припомни и за новостите в изпитите от националното външно оценяване в четвърти, седми и десети клас. В края на новата учебна година учениците, които не са успели да ги положат поради медицински или друг сериозен проблем, ще имат право да го направят на допълнителна дата по съответния предмет.

Министър-председателят акад. Николай Денков ще открие новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София и в ОУ „Васил Левски“ в село Караджово, област Пловдив, съобщиха от правителствената информационна служба.

Четете още

Избор на редактора