Най-възрастният човек на света чукна 117 години

Мария Браняс Морера отпразнува снощи 117-ия си рожден ден. Тя е потвърдена като най-възрастният човек в света през януари 2023 г., припомнят от Рекордите на Гинес.

Мария е родена на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, САЩ, но се завръща в Испания със семейството си, когато е на осем, за да се установи в Каталуния, разказва dariknews.bg

Оттогава тя живее в региона, а от 23 години обитава дом за възрастни хора.

Мария се радва, че може да отпразнува със семейството и приятелите си този специален ден и пожелава на всички много щастлив понеделник, заявиха от Резиденция Санта Мария дел Тура.

През 1915 г., в разгара на Първата световна война, баща ѝ, който е журналист се разболява тежко. Семейството решава да напусне Калифорния и да се върнат в родното място на семейството – Каталуния. Но по време на пътуванетобаща ѝ умира от туберкулоза. По време на същото пътуване днешната столетница пада от един от етажите на кораба и губи слуха с едното си ухо.

На 23 години Мария се омъжва за лекаря Жоан Морет, с когото имат три деца, единадесет внука и тринадесет правнука. Тя преживява три войни – Първата и Втората световни, както и Гражданската война в Испания.

До 105-та си година, въпреки възрастта си, столетницата поддържа активен живот, свири на пиано, чете вестници и дори прави малко гимнастика всяка сутрин.

На 113-годишна възраст, през 2020 г., тя научава за ново и исторически значимо събитие: пандемията от COVDI-19. Самата тя се заразява, но я изкарва безсимптомно. Мария Браняс Морера става най-старият човек, оцелял от COVID-19 до деня, в който 116-годишната (тогава) Люсил Рандон излиза с положителна проба и става рекордьор.

Четете още

Избор на редактора