Най-доброто от световното кино на 37-ата Киномания

37-ото издание на Киномания ще се открие на 16 ноември в зала 1 на НДК с филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, който продължава да жъне успехи на престижните международните кинофестивали по света, а у нас стана носител на 7 награди „Златна роза“.

Фестивалът ще продължи до 3 декември – както в зала 1 на НДК и кино „Люмиер“, така и в партньорските кина „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, Културен център G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, уточнява БНР.

Отвъд пределите на столицата фестивалните панорами ще се прожектират в „Лъки Дом на киното“ в Пловдив и във Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна.

Сред акцентите в програмата са национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които Киномания отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. Със специални прожекции фестивалът ще отбележи и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс.

В салоните публиката ще се срещне с любими актьори – Майкъл Кейн като „Великият беглец”, режисиран от Оливър Паркър; Итън Хоук и Педро Паскал в „Странен начин на живот” под режисурата на Педро Алмодовар; Майкъл Фасбендер като треньор на футболния отбор на Американска Самоа в „Гол за победа” на Тайка Уайтити.

На 18 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК публиката ще се срещне с „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“. Само ден по-късно, на 19 ноември, в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“, 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. На 25 ноември в зала 1 публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот. Нетипичен биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина, а Ридли Скот предлага своя прочит на бързото, безмилостно изкачване към властта на една от най-разпознаваемите личности от световната история. На 26 ноември, отново от 19:00 ч. Киномания ще представи „Догман“, определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам – с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика.

Цялата програма е достъпна на сайта kinomania.bg

Четете още

Избор на редактора