Най-лошата Коледа някога. Витлеем опустя

Пусто, навсякъде е празно. Заради войната на Израел с палестинското терористично движение Хамас, туризмът в Светите земи се срина. Това се отнася и за палестинския Витлеем на Западния бряг, където всяка година на Коледа в базиликата на Рождество Христово се провежда среднощна литургия.

Преди атаката на Хамас срещу израелските села и ответната израелска операция, календарът на хотел Александър във Витлеем беше безнадеждно пълен за Коледа. Постепенно обаче всички отмениха резервацията си. „Всичко е празно. Всички стаи са напълно празни“, казва собственикът на хотела Джоуи Канавати.

В крайна сметка той трябваше да затвори и да изпрати всичките петнадесет служители у дома. „Във Витлеем всички живеят от туризъм. И когато всичко е затворено, целият град, цялата страна също е затворена. Не е за вярване. Това е най-лошата Коледа досега“, отчая се той. Опашки не се образуват дори в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем, където според Библията е роден Исус Христос, няма традиционна коледна елха на площада пред църквата, липсва и украса.

В сянката на войната в Газа палестинското ръководство на града на Западния бряг реши да ограничи тържествата, така че се провеждат само религиозни церемонии. Две седмици преди Коледа затвориха и щандовете със сувенири, разпръснати из площада. С изключение на един. Магазинът „Рождество Христово“ държеше вратите си отворени, въпреки че клиентите все още не се стичаха. „Отварянето на магазина всеки ден ни дава енергия и надежда за бъдещето. Не искаме да губим надежда, искаме да я запазим за нашите деца“, обяснява пред  Ройтерс Рони Табаш, чийто дядо пръв отваря магазина през 1927 г.

Отливът на туристи се усеща и в ресторантите. Един от тях, ресторант Afteem, работи тук от 1948 г., но сега продава около 10 до 15 процента от обичайния си обем. Но остава отворен, така че „служителите имат начин да издържат семействата си“, казва съсобственикът Алаа Саламех. Той принадлежи към четвъртото поколение собственици, като първото е изгонено от Яфа през 1948 г. след основаването на Израел.

„Молим се за мир. Витлеем е градът, в който се е родил мирът. Следователно трябва да бъде пратеник на мира, който ще го разпространи по целия свят“, казва палестинският ресторантьор.

Четете още

Избор на редактора