Най-малко 100 убити в Газа за 24 часа

Най-малко 100 души са убити при израелските въздушни удари в Ивицата Газа през последните 24 часа, сочат данни на палестинските власти в анклава. Военните действия са на фона на нарастващ международен натиск към Израел за прекратяване на огъня и призиви вътре в страната за възобновяване на преговорите за освобождаване на заложниците, отвлечени отрадикалното палестинско движение „Хамас“ на 7 октомври.

Над 90 души са били убити от израелска бомбардировка в лагера Джабалия на север, а други 12 са загинали при удари в централния град Дейр ал-Балах, както се съобщава за боеве в няколко части на Газа. Информацията е на контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в анклава.

По-рано израелската армия съобщи, че е открила най-големия досега тунел на „Хамас“. Съоръжението е близо до граничния пункт Ерез и е достатъчно голямо, за да може да се използва от малки превозни средства, съобщи АФП. Според Израел тунелът на „Хамас“ е струвал милиони долари и е бил изграждан години наред, като е разполагал с релси, електричество, дренаж и комуникационна мрежа.

Сигнали за разпадащия се граждански ред в Газа и за мащабите на хуманитарната криза.

След като за първи път от началото на войната беше отворен за хуманитарни доставки граничният пункт Керем Шалом между Израел и Ивицата Газа, тълпи от хора разграбиха пакетите с помощ от камионите още в движение.

Хуманитарните агенции предупредиха, че очакваното удвояване на количеството помощ, което влиза – 100 камиона на ден – – все още е малка част от необходимото за облекчаване на тежката хуманитарна криза.

Израел и „Хамас“ са готови за ново прекратяване на огъня и освобождаване на още заложници, взети от палестинската групировка. Между двете страни в конфликта обаче има разногласия как точно да стане това, заявиха двама представители на египетските сили за сигурност, цитирани от Ройтерс.

От „Хамас“ желаят да определят сами кои точно заложници да пуснат, а израелските въоръжени сили да се изтеглят зад определени линии. Според цитираните египетски източници Израел отказва да се изтегли и иска първо да види списъка с хората за освобождаване, преди да реши на колко дълго прекратяване на огъня да се съгласи.

По-рано „Хамас“ обяви, че няма да освобождава повече заложници, ако няма примирие, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора